Wydaje się, że nie ma różnicy czy pijemy herbatę ciepłą czy zimną. Najnowsze badania sugerują, że tylko ciepła herbata korzystnie wpływa na zdrowie.
Wszystkie rodzaje herbat (czarne, zielne, białe, oolong) są źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają m.in. nowotworom, chorobom serca, chorobom powiązanym z degeneracją układu nerwowego, etc.
Moda na zdrowe napoje wywołała nowy trend na rynku, gdzie można już kupić zdrowe, gotowe do picia na zimno herbaty. Niestety poniższe badania pokazują, że herbata herbacie nierówna – tylko tradycyjne przygotowana, ciepła herbata przyczynia się do spadku wagi i obniżenia ryzyka syndromu metabolicznego.
Badania zostały opublikowane w PubMed
Naukowcy Pennsylvania State University przeprowadzili badania na grupie 6 472 dorosłych w latach 2003 – 2006 przy pomocy kwestionariusza biorąc oddzielnie pod lupę ciepłą i zimną herbatę.
Uczestnicy badan przyznający się do picia zarówno mrożonej jak i ciepłej herbaty, zostali podzieleni na cztery grupy:
- nie pijących herbaty (co najwyżej 1 filiżanka na tydzień)
- pijących herbatę co tydzień (2-6 filiżanek na tydzień)
- pijący herbatę codziennie (1 filiżanka dziennie)
- pijący herbatę wielokrotnie w ciągu dnia
Następnie naukowcy przyjżeli się wadze uczestników.
Po wzięciu po uwagę różnych czynników mogących mieć wpływ na badania, takich jak np. wiek, aktywność fizyczna, ilość spożywanych kalorii, ilość spożywanego cukru, etc., naukowcy doszli do wniosku, że spożycie ciepłej herbaty przyczynia się do spadku wagi ciała, podczas gdy nie ma takiej zależności w przypadku herbaty mrożonej.
W szczególności wyniki badań pokazały, że ciepła herbata:
- jest odwrotnie proporcjonalna do otyłości;
- jej amatorzy mają niższy BMI (szczególnie jest to widoczne u kobiet) i mniejszy obwód w pasie (zwłaszcza mężczyźni);
- jest powiązana z lepszymi biomarkerami ryzyka chorób układu krążenia;
- jest powiązana z lepszymi biomarkerami ryzyka zapalenia.
Natomiast mrożona herbata:
- była wprost proporcjonalna do otyłości;
- spożycie mrożonej herbaty powiązane zostało z wyższym BMI, większym obwodzie w pasie i większą grubością tkanki podskórnej;
- wykazuje gorsze biomarkery ryzyka chorób układu krążenia i zapalenia.
Naukowcy konkludują, że istnienieje negatywne związek między spożyciem ciepłej herbaty a syndromem metabolicznym.
Zatem jeśli decydujemy się na herbatę, to pijmy ją na ciepło, nawet kiedy na dworze upał.
Powiązane artykuły: Zielona herbata chroni przed syndromem metabolicznym; Zielona herbata pomaga otyłym ludziom z nadciśnieniem, donoszą polscy naukowcy; Zielona herbata łagodzi skutki poparzenia słonecznego; Zielona herbata może zmniejszać poziom cholesterolu; Zielona herbata zapobiega starzeniu się;