newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Dieta na lato wg TMC

08.08.2013

Latem należy stosować w diecie mnóstwo sezonowych warzyw i owoców. Posiłki powinny być lekkostrawne, gotowane z dużą ilością wody, małą ilością soli i odrobiną smaku ostrego.

Prawidłowe odżywianie latem jest bardzo ważne, gdyż łatwiej tracimy wraz z potem cenne płyny, dlatego odpowiednio dobrana dieta powinna zabezpieczać przed ich utratą, a jednocześnie usunąć gorąco z organizmu.

Wbrew obiegowej opinii, latem powinniśmy pić ciepłe napoje, które w połączeniu z , UWAGA!, ciepłymi prysznicami wzmagają poty, a przez to wspomaga w wyprowadzaniu gorąca na powierzchnię. 

Bardzo zimne pokarmy i napoje, powodują skurcze żołądka, osłabienie trawienia (dlatego w tropikach łatwo o biegunkę) oraz zatrzymują pot i gorąco w środku.

Latem kierujmy się raczej w stronę odświeżających pokarmów, takich jak kiełki (zwłaszcza kiełki fasoli mung i soi), owoców (truskawki), ogórków, pomidorów, tofu, a także herbatek np. z chryzantemy, rumianku czy mięty.

Herbatka miętowa nie dość, że dzięki chłodnemu, ostremu smakowi wyprowadza gorąco na zewnątrz, to jeszcze doskonale rozluźnia wątrobę – dla pań zwłaszcza, przed menstruacją, latem idealna.

Doskonale wyprowadza gorąco w organizmu także wywar-zupka z fasoli mung lub adzuki. Latem możemy też swobodnie stosować chłodne z natury algi, które w postaci sałatki działają odświeżająco.

W upalne lato stosować można również odrobinę (dosłownie) ostrych przypraw, które wyprowadzają gorąco na zewnątrz (to dlatego w Azji popularna jest korzenna herbatka jogi lub chai). Kiedy powierzchnia ciała się ogrzeje i zrówna z temperaturą z otoczenia, zewnętrzne ciepło nie ma już tak dojmującego wpływu na organizm.  Do ostrych, rozpraszających przypraw zaliczyć można bardzo pikantne czerwone i zielone papryczki (bardzo popularne w Azji), pieprz kajeński, świeży imbir, chrzan oraz czarny pieprz.

Niemniej jednak trzeba bardzo uważać, żeby nie wyprowadzić za dużo ciepła ze środka organizmu, które jest niezbędne w chłodniejszych porach,  a także do prawidłowej pracy systemu trawiennego.

Powiązane treści: Fasolka mung i algi wakame lekiem na kacaRumianek zwalcza raka?Tylko ciepła herbata zmniejsza wagę ciałaDieta śródziemnomorska i orzechy chronią ukłąd krążenia i zapobiegają udaromPomidory zapobiegają udarowiTruskawki i jagody zmniejszą ryzyko zawału u kobiet

Na podstawie

„Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford

NA LATO POLECAMY

Herbata Three Mint bio 

Pukka - Herbata Chamomile&Vanilla bio

Pukka - Herbata Original Chai bio