Ume Sho Bancha to tradycyjny napój przyrządzany ze śliwki umeboshi i japońskiej herbaty Hojicha lub Kukicha.
Napój ze śliwki umeboshi i japońskiej zielonej herbaty jest domowym makrobiotycznym sposobem na poprawę odporności, pracę jelit oraz jasność umysłu. Wcześniej pisaliśmy o oczyszczającej kuracji śliwką umeboshi i kuzu, które warto przeprowadzić na wiosnę. Napój Ume Sho Bancha można pić przez cały rok.
Ume Sho Bancha:
Śliwkę (morelę) umeboshi dzielimy na pół i rozdrabniamy widelcem w filiżance. Dolewamy jedną łyżeczkę (5 ml) naturalnie warzonego sosu shoyu wysokiej jakości i mieszamy ze śliwką ume.
Osobno zaparzamy wysokiej jakości japońską herbatę np. Kukicha lub Hojicha, którą następnie przelewamy do filiżanki z rozdrobnioną śliwką umeboshi i shoyu. Możemy dodać parę kropli ze świeżo wyciśniętego korzenia imbiru. Napój pijemy rano po przebudzeniu.
Napój Ume Sho Bancha rozjaśnia umysł i pobudza pracę jelit, czyli jest tym, co potrzebujemy z samego rana.
Śliwka umeboshi poprawia trawienie, usuwa zmęczenie i kwas mlekowy, a także wspiera odporność i pracę jelit.
Zielona herbata spowalnia starzenie się organizmu, łagodzi skutki poparzenia słonecznego, zmniejsza poziom cholesterolu, obniża ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, a u osób z nadwagą - obniża ciśnienie krwi.