Naukowcy przyglądając się zmianom żywieniowym w diecie Japończyków zauważyli, że wraz z przejmowaniem zachodniego stylu żywienia, powszechność występowania choroby Alzheimera wzrasta.
Naukowcy z Sunlight, Nutrition, and Health Research Center w Kalifornii obserwując wzrost zachorowalności na Alzheimera w Japonii oraz krajach rozwijających się, postanowili przyjrzeć się temu zjawisku i zobaczyć w jaki sposób zmiany w diecie przyczyniły się do tego.
Badania zostały opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease
Amerykanie powiązali takie czynniki jak: dieta „zachodnia”, otyłość, alkohol i papierosy ze wzrostem ryzyka zachorowania na Alzheimera. Do sprawdzenia w jaki sposób zachodni styl życia i dieta przyczyniają się do powszechności występowania choroby, naukowcy zastosowali dwa podejścia.
Pierwsze, dotyczące Japonii, polegało na porównywaniu trendów związanych z pojawieniem się Alzheimera a zmianami w diecie, spożyciem alkoholu i śmiertelnością na skutek raka płuc.
Drugie podejście dotyczyło ośmiu rozwijających się krajów i również polegało na szukaniu korelacji między dietą a chorobą.
W przypadku Japończyków, korelacja między zwiększoną ilością spożycia alkoholu, produktów zwierzęcych i mięsa a Alzheimerem była bardzo wysoka.
W przypadku ośmiu badanych krajów, wzrost ilości kalorii w diecie oraz tłuszcz zwierzęcy bardzo silnie korelowały z Alzheimerem.
Podczas gdy za powszechność występowania Alzheimera w przypadku ośmiu krajów odpowiada otyłość, to w przypadku Japonii jest to wzrost ilości spożywanego cholesterolu, tłuszczy nasyconych i żelaza pochodzących z mięsa i produktów zwierzęcych.
Artykuły powiązane: Dieta wpływa na zdrowie i długość życia, zwłaszcza w starszym wieku; Dieta śródziemnomorska i orzechy chronią ukłąd krążenia i zapobiegają udarom; Dieta wegetariańska chroni serce; Dieta roślinna pomaga w menopauzie; Dieta bogata w błonnik przedłuża życie; Dieta na późne lato wg TMC