newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Potas zapobiega udarowi kobiet po menopauzie

04.09.2014

Kobiety po menopauzie spożywające dużo warzyw i owoców bogatych w potas, są mniej narażone na udar oraz ryzyko śmierci z nim związanej w porównaniu do tych, których dieta uboga jest w ten pierwiastek

Wielokrotne badania potwierdzają jak ważny w naszej diecie jest potas, który obniża ciśnienie krwi. Niemniej nie do końca została potwierdzona rola potasu w zapobieganiu udaru, przynajmniej tak twierdzi kierownik badań Sylvia Wassertheil-Smoller. Badania przeprowadzone przez jej zespół potwierdzają ogromną rolę warzyw i owoców w zapobieganiu udaru, ze względu na dużą zawartość potasu. „Potas nie tylko obniża ryzyko udaru u kobiet po menopauzie, ale również śmierci” twierdzi pani Wassertheil-Smoller.

Badania

Badania zostały opublikowane przez American Heart Association w czasopiśmie Stroke”. Naukowcy przez 11 lat badali ponad 90 tys. kobiet po menopauzie. Sprawdzali ile potasu spożywają kobiety oraz czy miały udar, włączając w to wylew krwi do mózgu oraz udar niedokrwienny, lub czy zmarły w okresie trwania badań. Uczestniczki badań nie miały historii udaru, a dzienna zawartość potasu w ich diecie wyniosła 2,611 mg.

Wyniki przeprowadzonych badań są bardzo istotne, gdyż oparte są o potas pochodzący z pożywienia, a nie z suplementów diety. Jasno wskazują na to, że kobiety spożywające najwięcej potasu aż o 12% rzadziej były narażone na ryzyko udaru w ogóle, a o 16% mniej poddane na ryzyko udaru niedokrwiennego. Ryzyko śmierci wśród kobiet spożywających najwięcej potasu obniżyło się o 10% w porównaniu do tych, które spożywały go najmniej.

- Spośród kobiet z normalnym ciśnieniem krwi, te, które spożywały najwięcej potasu, ponosiły o 27% mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego i o 21% mniejsze ryzyko udaru w ogóle, w porównaniu do tych kobiet, których dieta najbardziej była uboga w potas.

- Wśród kobiet z nadciśnieniem, te, które spożywały najwięcej potasu ponosiły mniejsze ryzyko śmierci lecz nie spowodowało to zmniejszenia ryzyka udaru w porównaniu do kobiet z tej grupy spożywających najmniej potasu.

Potas obniża ryzyko udaru u kobiet z normalnym ciśnieniem

Naukowcy wnioskują, że być może obecność potasu w diecie ma większe znaczenie w przypadku normalnego ciśnienia krwi. Podkreślili także, że nie ma widocznego związku pomiędzy spożyciem potasu, a wylewem krwi do mózgu, co mogło zostać spowodowane niewielką ilością przypadków wylewu krwi do mózgu w czasie trwania badań.

Zalecana dzienna ilość potasu w diecie to 4,700 mg (wg amerykańskich standardów) i 3,510 mg (Światowa Organizacja Zdrowia). Niemniej większość z nas nie dostarcza organizmowi niezbędnej ilości potasu. We wspomnianych badaniach tylko 2,8% kobiet spożywało zalecaną ilość potasu w diecie.

Potas obniża ciśnienie i zapobiega udarowi

Nie są to jedyne tego typu badania, przypisujące potasowi pochodzącemu z diety właściwości obniżające ciśnienie krwi i zapobiegające udarowi. Także naukowcy z m.in. z UN World Food Programme, Imperial College London and Warwick Medical School przeprowadzili metaanalizę i doszli do wniosku, że zwiększenie ilości potasu w diecie do 3-4 g dziennie obniża ciśnienie krwi u dorosłych. Co z kolei powiązane zostało ze zmniejszenym ryzykiem udaru o 24% u tych osób (zarówno kobiet jak i mężczyzn).

Skąd w diecie potas?

Potas jest niezbędnym pierwiastkiem diety i stanowi budulec każdej komórki w organizmie. Odpowiedzialny jest za utrzymywanie równowagi fluidów oraz normalnego funkcjonowania mózgu, nerwów, serca i mięśni.

Potas występuje w warzywach, zwłaszcza w roślinach strączkowych, zielonych liściach (szpinak), brokułach, ziemniakach, owocach suszonych (zwłaszcza suszonych morelach), bananach, awokado.

Pomidory zapobiegają udarowiBuraki obniżają ciśnienie krwi

Powiązane artykuły: Słodkie napoje zwiększają ryzyko udaru u kobietSiemię lniane łagodzi skutki menopauzy; Dieta roślinna pomaga w menopauzieZdrowa żywność obniża ciśnienie krwi

Zawartość potasu w niektórych produktach:

Morele 1500 mg

Figi 1010 mg

Płatki quinoa 1040 mg

Pestki dyni 919 mg

Sułtanki 800 mg

Orzechy laskowe 781 mg

Słonecznik 689 mg

Daktyle 656 mg